Zelf een matras maken? Een complete gids!

  • Geplaatst op
  • Door Schuimwinkel
Zelf een matras maken? Een complete gids!

Zelf een matras  maken kan een uitdagend maar lonend project zijn. Of je nu op zoek bent naar een unieke slaapervaring, kosten wilt besparen, of gewoon van doe-het-zelf projecten houdt, zelf een matras maken biedt diverse voordelen. In deze gids nemen we je stap voor stap mee door het proces, van het kiezen van het juiste schuim tot het in elkaar zetten van je eigen matras.

 

Waarom zelf een matras maken?

Het zelf maken van een matras heeft verschillende voordelen. Ten eerste biedt het de mogelijkheid om een matras volledig naar eigen wens en behoefte te creëren. Of je nu een specifieke hardheid zoekt, bepaalde afmetingen nodig hebt, of gevoelig bent voor bepaalde materialen, door zelf aan de slag te gaan kun je een perfect op maat gemaakt product creëren. Bovendien kan het zelf maken van een matras kostenbesparend zijn, vooral als je vergelijkt met de prijzen van sommige merkmatrassen op de markt.

 

Mogelijke toepassingen

Een zelfgemaakt matras kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk aan een logeermatras voor gasten, een matrastopper om een bestaand matras comfortabeler te maken, een op maat gemaakt kindermatras of een wiegmatrasje. Deze flexibiliteit in toepassing maakt het project des te aantrekkelijker.

 

Matras kinderbedje maken

 

Kies het juiste schuim

De keuze van het schuim is cruciaal voor het comfort en de duurzaamheid van je matras. Hier zijn de meest voorkomende opties:

 

Koudschuim

Koudschuim, ook bekend als HR-schuim (High Resilience), onderscheidt zich door zijn open celstructuur die zorgt voor uitstekende ventilatie en vochtregulatie. Dit type schuim is bijzonder geschikt voor mensen die waarde hechten aan een stevig en koel slaapoppervlak. De veerkrachtige aard van koudschuim biedt een sterke ondersteuning, terwijl het materiaal toch voldoende flexibel is om de druk op de heupen en schouders te verminderen. Koudschuim is duurzaam en behoudt lang zijn vorm en stevigheid, waardoor het een uitstekende investering is voor je zelfgemaakte matras.

 

Traagschuim

Traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim genoemd, staat bekend om zijn vermogen om zich aan te passen aan de contouren van je lichaam, waardoor het een gepersonaliseerd comfortniveau biedt. Het materiaal reageert op lichaamswarmte en -gewicht, waardoor het zich vormt naar je lichaam en een gelijkmatige verdeling van je gewicht over het matras bevordert. Dit kan aanzienlijk de druk op de meest gevoelige gebieden verminderen, waardoor traagschuim ideaal is voor mensen met pijnklachten, zoals rug- of gewrichtspijn. Het biedt een uniek gevoel van omhuld worden, wat kan bijdragen aan een diepere en meer herstellende slaap.

 

Polyether

Polyether schuim is een meer budgetvriendelijke optie die verkrijgbaar is in verschillende dichtheden, aangeduid met SG (Soortelijk Gewicht) waarden zoals SG25 voor licht gebruik, SG35 voor medium gebruik en SG40 voor intensief gebruik. Hoewel polyether een goede basisoptie kan zijn, vooral voor minder gebruikte matrassen zoals logeermatrassen of kindermatrassen, biedt het minder ventilatie en comfort in vergelijking met koudschuim of traagschuim. Het is minder veerkrachtig en kan sneller kuilvorming vertonen. Echter, voor mensen die op zoek zijn naar een economische oplossing of een matras voor incidenteel gebruik, kan polyether een geschikte keuze zijn.

 

Zelf matras op maat maken

 

Benodigdheden

Zelf een matras maken? Dam heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 

-Schuimrubber (naar keuze)

-Matrashoes

-Meetlint

-Snijgereedschap voor schuim (bijvoorbeeld een elektrisch mes)

-Naaimachine (voor de matrashoes, indien je deze zelf maakt)

-Sterke draad

 

Stappenplan matras op maat maken

Het creëren van een zelfgemaakt matras vereist aandacht voor detail en een stapsgewijze aanpak. Hieronder vind je een gedetailleerd plan dat je helpt bij het succesvol samenstellen van je eigen comfortabele slaapoplossing.

 

Stap 1: Bepaal de afmetingen

Voordat je materialen aanschaft of snijdt, is het essentieel om de exacte afmetingen van je gewenste matras te kennen. Meet de lengte, breedte en hoogte die je voor ogen hebt. Dit is vooral belangrijk als je een matras maakt voor een bestaand bedframe of specifieke ruimte. Houd rekening met de diepte van het matras om te zorgen dat het comfortabel ligt en past bij de proporties van het bed of de ruimte waarin het gebruikt zal worden.

 

Stap 2: Kies en koop het schuim

Het kiezen van het juiste type schuim is cruciaal voor het comfort en de levensduur van je matras. Overweeg de verschillende eigenschappen van koudschuim, traagschuim en polyether. Elk type heeft zijn eigen voordelen, zoals ondersteuning, comfort, en duurzaamheid. Koop het schuim in de door jou gemeten afmetingen, of iets groter zodat je het precies op maat kunt snijden. Bij ons kun je ook schuimrubber op maat kopen zodat je het niet meer zelf hoeft te snijden. 

 

Stap 3: Snijd het schuim

Nu je het schuim in huis hebt, is het tijd om het op maat te snijden. Gebruik een scherp snijgereedschap, zoals een elektrisch mes of een speciale schuim snijder, voor een schoon en precies resultaat. Snijd het schuim langs de gemarkeerde lijnen die je hebt aangebracht op basis van de eerder gemeten afmetingen. Werk zorgvuldig om ervoor te zorgen dat alle zijden gelijk en recht zijn, voor een professioneel resultaat.

 

Stap 4: Maak of koop een matrashoes

Een matrashoes beschermt het schuim en voegt een hygiënische, afneembare laag toe aan je matras. Je kunt een hoes op maat maken met stof naar keuze, zorg er dan voor dat de stof comfortabel, duurzaam en bij voorkeur wasbaar is. Als naaien niet je sterke kant is, overweeg dan een kant-en-klare matrashoes aan te schaffen. Zorg in beide gevallen dat de hoes de juiste afmetingen heeft om het schuim volledig te omsluiten.

 

Stap 5: Assembleer het matras

Plaats het op maat gesneden schuim zorgvuldig in de hoes. Als je meerdere lagen schuim gebruikt, stapel deze dan in de juiste volgorde voordat je ze in de hoes doet. Sluit de hoes af, gebruikmakend van een rits, klittenband, of knopen, afhankelijk van het type hoes dat je hebt. Controleer of het schuim goed past en de hoes strak om het schuim zit, zonder plooien of losse delen.

 

Matras zelf maken

 

Hulp nodig?

Het kiezen van de juiste matrassen schuim kan overweldigend zijn. Als je twijfelt of vragen hebt over welk schuim het beste is voor jouw project, aarzel dan niet om deskundig advies in te winnen en neem gerust contact met ons op.