Boot matras zelf maken? Ontdek de werkwijze!

  • Geplaatst op
  • Door Schuimwinkel
Boot matras zelf maken? Ontdek de werkwijze!

Het idee om zelf een boot matras te maken klinkt misschien als een uitdaging, maar het biedt tal van voordelen. Niet alleen kun je een matras creëren dat perfect past bij de unieke afmetingen en vormen van jouw boot, maar je hebt ook de vrijheid om het comfortniveau aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur.

 

Bovendien kan het zelf maken van een matras aanzienlijk voordeliger zijn dan het aanschaffen van een op maat gemaakte variant. Het biedt je ook de mogelijkheid om materialen te kiezen die specifiek zijn ontworpen voor maritieme omstandigheden, waardoor de levensduur van je matras wordt verlengd.

 

Opties in schuim voor je boot matras

Wanneer je besluit om zelf een boot matras te maken, is de keuze van het type schuimrubber een cruciale stap. Er zijn verschillende soorten schuim beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 

Koudschuim

Koudschuim biedt uitstekende ventilatie en duurzaamheid, wat het ideaal maakt voor vochtige omgevingen zoals boten. Het ondersteunt goed en heeft een lange levensduur. Zeer geschikt voor dagelijkse belasting en een zeer hygiënisch materiaal. 

 

Traagschuim

Traagschuim past zich aan de contouren van je lichaam aan, wat zorgt voor extra comfort. Het vermindert de drukpunten van je lichaam en zorgt voor een betere verdeling van het gewicht. Echter, in koude omstandigheden kan het stijver aanvoelen.

 

Polyether

Polyether is beschikbaar in verschillende soortelijk gewichten (SG), zoals SG25 (licht gebruik), SG35 (medium gebruik), en SG40 (zwaar gebruik). Hoe hoger het SG, hoe duurzamer het schuim. Polyether is daarnaast ook zeer budgetvriendelijk.

 

Benodigdheden voor het maken van een boot matras

Voordat je begint met het maken van je boot matras, zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 

Boot matras zelf maken

 

-Schuim naar keuze (koudschuim, traagschuim, polyether)

-Meetlint

-Scherp mes of elektrisch mes voor het zelf snijden van het schuim

-Stof voor de matrashoes (waterbestendig is aanbevolen)

-Naaimachine (voor het naaien van de hoes)

-Rits of klittenband (voor het sluiten van de hoes)

-Potlood of krijt (voor het markeren van de snijlijnen)

 

Stappenplan en werkwijze

Hier is een eenvoudig stappenplan om je te begeleiden bij het zelf maken van een boot matras.

 

1. Meet de afmetingen

Meet nauwkeurig de afmetingen van het bootbed waarop het matras zal rusten. Zorg ervoor dat je rekening houdt met eventuele hoeken of afwijkingen.

 

2. Kies het schuim

Kies het type schuim dat het beste past bij je voorkeuren en behoeften. Laat het schuim op maat snijden volgens de gemeten afmetingen.

 

3. Bekleed het schuim

Omhul het schuim met een geschikte stoffen bekleding. Zorg ervoor dat de bekleding stevig en goed passend is, zodat het matras niet gaat verschuiven tijdens het gebruik.

 

4. Bevestig eventuele extra's

Indien gewenst, voeg extra's toe zoals een ritssluiting voor gemakkelijke verwijdering van de bekleding voor reiniging, of klittenband om het matras op zijn plaats te houden.

 

5. Plaats het matras

Leg het zelfgemaakte matras zorgvuldig op het bootbed en zorg ervoor dat het stevig en gelijkmatig ligt, zonder enige kieren of verschuivingen.

 

6. Test en pas aan

Probeer het matras grondig uit en maak, indien nodig, aanpassingen voor een optimale pasvorm en comfortabele ligpositie.

 

Boot matras

 

Hulp bij het kiezen van de juiste schuimsoort

Boot matras zelf maken, maar weet je niet welke schuimsoort je nodig hebt? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze specialisten. Zij kunnen je helpen bij het selecteren van het schuim dat het beste past bij je specifieke behoeften en budget, zodat je kunt genieten van een comfortabele en rustgevende slaap ervaring aan boord.