Zelf palletkussens maken? Handige tips

  • Geplaatst op
  • Door Schuimwinkel
Zelf palletkussens maken? Handige tips

Een palletbank als tuinbank is de laatste jaren enorm populair geworden. Deze bank geeft een unieke uitstraling en is daarbij sterk en duurzaam. Natuurlijk wil je graag lekker zitten en heb je ook kussens nodig. Palletkussens voor je palletbank zijn vaak duur, dus misschien zoek je een goedkopere optie. Wil je graag goedkope kussens voor je palletbank? Dan is het eenvoudig, betaalbaar en leuk om deze kussens zelf te maken. Lees snel verder om alles te weten te komen over het zelf maken van een palletkussen

 

Zelf palletkussens maken is goedkoper!

Je kan veel besparen op je palletkussens door deze kussens zelf te maken. Om een kussen te maken koop je per vierkante meter schuimrubber voor de vulling van het kussen en haal je daarbij meubelstof voor de bekleding. De prijs van de meubelstof van de bekleding verschilt veel en ligt aan jouw voorkeuren. Zo kan je kiezen voor de standaard kleuren, maar kan je ook een meubelstof krijgen met verschillende patronen. Om nog meer te besparen op je kussens kan je ook kiezen om standaard schuimrubber platen te kopen. Deze kan je dan zelf op maat snijden. Het beste is om een scherp mes, bijvoorbeeld keukenmes, te gebruiken.  

 

Schuimrubber prijzen

 

Soorten

Prijs

Goedkope keuze

Polyether SG 35 (op maat)

€5,20 per m2

Goede keuze

Koudschuim SG 40 HR (op maat)

€6,50 per m2

Beste keuze

Polyether SG 40 (op maat)

€6,50 per m2

 

Stappenplan voor het maken van je palletkussens

Voor het maken van een palletkussen moet je een paar stappen doorlopen. Zo moet je verschillende keuzes maken en zijn er ook andere zaken waar je op moet letten.

 

Stap 1 -> Palletkussenvulling kiezen

De eerste stap is het kiezen van de vulling en dus welk soort schuimrubber. Er zijn drie verschillende soorten die je kunt krijgen met verschillende eigenschappen. Zo verschilt het in de hardheid en de levensduur van de kussens.

 

Polyether SG 35 (op maat)

Dit is de goedkope keuze en is veerkrachtig en soepel. Verder heeft het een medium hardheid en een levensduur van 5 tot 8 jaar bij normaal gebruik. 

Polyether SG 35 (op maat)

Koudschuim SG 40 HR (op maat)

Dit is de goede keuze en is geschikt voor kussens waarbij comfort een grote rol speelt. Verder heeft het een medium hardheid en een levensduur van 8 tot 12 jaar bij normaal gebruik. 

Koudschuim SG HR (op maat)

Polyether SG 40 (op maat)

Dit is de beste keuze en is een stevige schuimsoort. Verder heeft het een levensduur van 8 tot 12 jaar bij normaal gebruik. 

 Polyehter SG 40 (op maat)

Stap 2 -> Meubelstof kiezen

Als je de schuimsoort hebt uitgekozen, dan is het tijd om het kussen te gaan stofferen en bekleden. Bij het kiezen van een meubelstof is het belangrijk om te kijken of je de stof nodig hebt voor binnen of voor buiten. Een palletbank wordt vaak voor buiten gebruikt, dus niet alle stoffen zijn geschikt voor buiten. Je kan natuurlijk je kussens beschermen door ze op te bergen als het slecht weer is, maar vaak vergeet je de kussens. Het is verstandig om te kiezen voor een waterafstotende outdoor stof. Deze meubelstof is perfect voor het Nederlandse klimaat en kan je in veel verschillende kleuren krijgen. Zo kan je de populaire kleuren wit, zwart, grijs en groen krijgen. Deze kleuren zijn ook bij deze stof goed te onderhouden en verkleuren niet. Waterafstotende stoffen zijn ideaal voor buitenkussens, zoals tuinkussens en bootkussens. Als je niet goed weet welke stof je wilt, dan kan je ook een staaltje aanvragen. Je kan door een mail te sturen 2 staaltjes per persoon krijgen.

 

Stap 3 ->  Palletkussens op maat maken

Als je de stof en de vulling hebt gekozen, dan is het tijd om te kijken naar de maat van het palletkussens.  Je kan zelf bepalen wat de grootte en dikte moet zijn van het palletkussen. Dat is ook een groot voordeel van het zelf maken van je kussens. Zo kan je de kussens helemaal naar eigen wens maken. De standaardmaat voor een zitkussen is 120 x 80 cm, dit is omdat de standaard maat van een euro pallet ook deze afmeting heeft. Voor een rugkussen is de standaard maat 120 x 40 cm.

 

Schuimrubber

Je betaalt per m2 voor het schuimrubber en je kan keuzes maken in lengte, breedte en dikte. Zo kan je schuimrubber op maat bestellen. Als je maat niet in het mogelijke bereik zit, dan kan je ook door contact op te nemen met schuimwinkel jouw perfecte maat krijgen.

 

Min

Max

Lengte

10 cm

300 cm

Breedte

10 cm

140 cm

Dikte

3 cm

20 cm

 

Meubelstof

Je betaalt per meter voor de stof en je kan alleen keuze maken in de lengte. De breedte van de stof staat vaak vast. De breedte van de stof verschilt per soort. Zo kan je een breedte krijgen van 140 cm en 150 cm. Als je meer dan het maximale wilt bestellen, dan wordt aangeraden om simpelweg meerdere aantallen te bestellen. 

 

Min

Max

Lengte

50 cm

10 meter

 

Hoeveel stof heb je nodig?

Een populaire term is meten is weten. Dit houdt dus in dat het niet handig is om op inschatting te bestellen. Het is zonde als je te weinig of misschien veel te veel stof hebt. Als je de berekening hebt gemaakt is het handig om altijd een klein beetje extra stof te bestellen, dan zit je sowieso goed en als het te ruim is kan je het altijd nog wegsnijden. Ook kan je met de overgebleven stof altijd nog andere leuke dingen doen. 

 

Stap 4 -> Palletkussens maken

Nu je de materialen hebt en de keuzes daarin hebt gemaakt is het tijd om de palletkussens te gaan maken. Palletkussens maken is vrij eenvoudig en je hebt ook geen professionele materialen nodig. Wel is het fijn als je handig bent met een naaimachine.

Palletkussens maken

 

Wat heb je nodig? 

  • Meubelstof 
  • Kussenvulling
  • Meetinstrumenten
  • Schrijfwaar
  • Naaimachine
  • Spelden

 

Als het goed is heb je de meubelstof en de kussenvulling al uitgekozen. Nu is het alleen nog tijd om de kussensloop te maken en de vulling toe te voegen. Het eerste wat je doet is de stof afmeten en knippen. Je vouwt de stof dubbel en knipt het gevouwen stuk af. Heb je dat gedaan dan is het alleen nog een kwestie van de stukken op elkaar naaien of stikken. Het is belangrijk dat je de kussensloop binnenstebuiten keert, zodat de goede kant aan de binnenkant zit. Ook moet je minimaal 1 cm overhouden aan de randen van de stof als je gaat naaien of stikken. En als laatste is het belangrijk dat je één kant van de stof open houdt voor een mogelijke rits. Heb je alles mooi dichtgenaaid, dan is het tijd om de kussenhoes weer van buiten naar binnen te draaien en mogelijk nog even te strijken voor het perfecte resultaat. Nadat je dit allemaal hebt gedaan kan je de schuimrubber vulling toevoegen. 

 

Kom je er niet uit of ben je niet zo goed met een naaimachine? Dan zijn er op Youtube veel filmpjes te vinden op het gebied van DIY (Do It Yourself). Ook kan je er voor kiezen om je kussens kant en klaar te bestellen. 

 

Palletkussens vervangen?

Als je een palletkussen hebt gemaakt en de stof of de vulling is oud en voldoet niet meer, dan kan je ook makkelijk deze kussens vervangen. Je weet de vulling, de meubelstof en de maten, dus kan je makkelijk en goedkoop een nieuwe stof of vulling aanschaffen.

 

Heb je een vraag of wil je extra advies?

Neem dan gerust contact met ons op via [email protected].