Zelf een kattenkussen maken

  • Geplaatst op
  • Door Schuimwinkel
Zelf een kattenkussen maken

Een kat slaapt veel uren op een dag, en heeft daarvoor een aangename plek nodig. Een aangename plek kan je maken door een kattenmand, kattenhuis of een kattenkussen aan te schaffen. Een kattenkussen is een goedkope en ideale slaapplek voor katten. Nu kan je er voor kiezen om kattenkussens te gaan kopen, maar zelf maken is ook een goede optie. Een kattenkussen zelf maken is goedkoop, makkelijk en leuk.

 

Wat wil je?

Een groot voordeel van een kattenkussen zelf maken, is het feit dat je zelf kan bepalen wat je wilt en wat voor jou kat het beste kussen is. Voordat je een kattenkussen of poezenkussen gaat maken is het dus verstandig om eerst te bepalen wat je wilt. De grootte van het kattenkussen is ten eerste belangrijk. Zo moet je kijken naar de grootte van je kat, maar ook naar de plek waar je het kussen kwijt wilt. Het is belangrijk om voor het maken van een kussen de maten te weten. Naast de grootte, is het ook handig om te weten welke vorm het kussen moet hebben. Zo kan je er voor kiezen om een rond kattenkussen te maken, maar ook een vierkant of rechthoekig kussen zijn mogelijk. Ook is de kleur en de stof belangrijk voor de uitstraling en het comfort voor de kat. De kleur moet misschien wel goed staan bij de rest van het interieur, en de stof moet zacht en comfortabel zijn. Dit heeft ook te maken met de smaak van jou als persoon. Misschien wil je een stoer kussen of bijvoorbeeld een lief kattenkussen. Als je een kussen zelf gaat maken, is alles mogelijk. 

 

Wat heb je nodig? 

Nu je hebt bepaalt hoe het kattenkussen eruit moet zien, is het tijd om het kattenkussen te gaan maken. Een kattenkussen maken is niet moeilijk, maar je hebt wel een aantal onderdelen nodig. Zo heb je meetinstrumenten nodig, zoals een rolmaat of liniaal, voor het opmeten van de stof en de vulling. Verder heb je schrijfwaar, zoals een potlood, stift of pen, nodig voor het noteren van de afmetingen. Natuurlijk heb je ook de stof nodig voor de kussensloop, en de vulling voor in de kussensloop. Om de stof te naaien heb je een naaimachine of naald en draad nodig. En als laatste zijn een schaar en een mes ook handig voor het zelf knippen en snijden van de stof en de vulling. 

 

Stappenplan voor het maken van een kattenkussen

Hieronder is een stappenplan te vinden voor het maken van een kattenkussen. Door deze 5 stappen te doorlopen zorg je ervoor dat je een ideale plek voor je kat of poes creëert.  

 

Stap 1: Stof uitkiezen

Er zijn veel verschillende soorten stof waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om een zachte stof aan te schaffen voor het comfort van je kat. Daarnaast is de kleur van de stof natuurlijk ook belangrijk. Zo kan je basis kleuren kiezen, maar een kussen met een print of andere stijlen is ook een leuke toevoeging. De gewenste stof kan je hier vinden.

 

Stap 2: Schuimrubber uitkiezen

Er zijn verschillende soorten vullingen die je kunt kiezen voor jouw kattenkussen. Ons advies om de schuimsoort polyether aan te schaffen. De volgende producten worden hierbij aangeraden. 

 

Polyether SG 25 (op maat)

Dit is de goedkope keuze en is veerkrachtig en soepel. Verder heeft het een stevige hardheid en een levensduur van 1 tot 3 jaar bij normaal gebruik. 

Polyether schuimrubber SG 25

Polyether SG 35 (op maat)

Dit is de goede keuze en is veerkrachtig en soepel. Verder heeft het een medium hardheid en een levensduur van 5 tot 8 jaar bij normaal gebruik. 

Polyehter SG 35 op maat

Polyether SG 40 (op maat)

Dit is de beste keuze en is een stevige schuimsoort. Verder heeft het een levensduur van 8 tot 12 jaar bij normaal gebruik.

Polyether SG 40

Voor een oudere kat of een kat met gezondheidsproblemen is traagschuim SG 50 een mogelijkheid. Deze soort is heel soepel, en heeft een lange levensduur. 

 

Stap 3: Kussensloop maken

De stof en de vulling zijn uitgekozen. Nu is het tijd om het kussen te gaan maken. Je begint bij het maken van de kussensloop. De uitgekozen stof moet je gaan meten en snijden. Het snijden kan je doen met een schaar. Als je dat gedaan hebt, dan is het tijd om de stof te gaan naaien. De goede kanten moet je naar binnen doen, en de kanten spelden. Als je dat gedaan hebt, dan is het tijd om de kanten te naaien. Naai met de naaimachine langs alle kanten, behalve de kant voor de opening van de vulling. Heb je dat gedaan? Dan is het tijd voor stap 4. 

 

Stap 4: Schuimrubber toevoegen

Als de kussensloop af is, dan is het tijd om de vulling van het kussen toe te voegen. Dit kun je doen met de uitgekozen vulling. Je kan er voor kiezen om het schuimrubber zelf te snijden door middel van een schaar, mes, gloeidraad of decoupeerzaag. Ook kan je er voor kiezen om het schuimrubber op maat te laten snijden. Op die manier hoef je alleen de hoes te maken voor het kattenkussen. Met behulp van speciale apparatuur wordt de schuimrubber door ons eenvoudig op maat gemaakt.

 

Stap 5: Afronden

De kussensloop met vulling is af, als de opening nog even wordt dichtgenaaid. Dit kan je doen met een naaimachine, maar met naald en draad is ook een mogelijkheid. Om het comfort van je kat te vergroten kan je ervoor kiezen om een kuiltje te maken in het kattenkussen. Dit doe je door het in het midden van het kussen te naaien door middel van een grote naald en borduurgaren. Als je dat gedaan hebt hoef je alleen nog het borduurdraad aan beide kanten van het kussen te knopen. 

 

Heb je een vraag of wil je extra advies? 

Neem dan gerust contact met ons op via [email protected]