Zelf kussens maken? Zie hier de werkwijze!

  • Geplaatst op
  • Door Schuimwinkel
Zelf kussens maken? Zie hier de werkwijze!

Ben je op zoek naar een manier om jouw woonkamer, slaapkamer, boot of caravan een frisse en persoonlijke touch te geven zonder een fortuin uit te geven? Het zelf maken van kussens is een fantastische manier om precies dat te doen. Of je nu een complete beginner bent of al enige ervaring hebt met doe-het-zelf projecten, zelf kussens maken met schuimrubber biedt ongekende mogelijkheden om jouw ruimte te personaliseren. Deze activiteit is niet alleen budgetvriendelijk, maar stelt je ook in staat om creatief aan de slag te gaan met verschillende stoffen, patronen en texturen die naadloos aansluiten bij jouw interieur. In deze blog nemen we je mee door de essentiële stappen om je eigen kussens te creëren, van het selecteren van het juiste schuimrubber tot het naaien van de hoes. 

 

Bepaal de toepassingen van het kussen

Het is misschien een vanzelfsprekendheid, maar voordat je de materialen in huis haalt, is het verstandig het doel en de toepassing van het kussen scherp te stellen. De wijze van gebruik bepaalt immers voor een groot gedeelte ook de vorm en afmetingen van het kussen. Er zijn scala aan toepassingen mogelijk, maar veel voorkomende zijn: zitkussens voor de bank, tuinkussens voor een loungeset, kussens voor de caravan of voor de boot.

 

Kies uit diverse type schuimrubber

Voor het zelf maken van kussens raden wij Polyether schuimrubber aan. Dit materiaal is super veerkrachtig en erg flexibel. Wanneer je er op of tegenaan gezeten hebt, veert het materiaal weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Je kan kiezen uit 3 verschillende typen Polyether. Voor het maken van sierkussens kun je ook gebruik maken van kussenvulling, zoals Polyether vlokken of Polystyreen korrels. 

 

Polyether

 

Polyether SG25

Polyether SG25 is de goedkoopste soort polyether. Het voelt stevig aan, maar heeft wel een kortere levensduur dan de andere polyether soorten. Bij intensief gebruik van het kussen, is SG35 OF SG40 een beter alternatief. 

 

Polyether SG35

Polyether SG35 is minder hard dan SG25 en gaat met een levensduur van 5-8 jaar langer mee dan de goedkope variant. Dit type is geschikt voor doeleinden met een niet dagelijks intensief gebruik.

 

Polyether SG40

Polyether SG40 is een uitstekende keuze voor kussens en andere doeleinden die intensief worden gebruikt. Deze variant gaat bij normaal gebruik tot wel 12 jaar mee. Een investering in de toekomst!

Zels kussens maken schuimrubber

 

Zelf kussens met schuimrubber maken

Zelf kussens maken met schuimrubber is eenvoudiger dan je denkt en vereist slechts enkele basisbenodigdheden: 

 

-Schuimrubber van de gewenste dikte;

-Stof naar keuze;

-Meetlint;

-Schaar;

-Naaimachine (of naald en draad voor hand naaien);

-Ritsen of klittenband voor de sluiting.

 

1. Afmetingen bepalen

Meet de afmetingen die je voor je kussen wenst en voeg aan alle zijden ongeveer 1 cm toe voor de naadtoeslag. Deze extra ruimte is nodig voor het innaaien van de rits of het klittenband.

 

2. Schuimrubber snijden

Gebruik een scherp mes om het schuimrubber op de gewenste grootte te snijden. Zorg ervoor dat je snijdt op een vlakke en stabiele ondergrond om ongelijke randen te voorkomen. Indien gewenst kun je bij Schuimwinkel het schuimrubber op maat laten snijden. Dit maakt het nog makkelijker. 

 

3. Stof knippen

Knip de stof volgens de eerder gemeten afmetingen. Je hebt twee stukken nodig: een voor de voorzijde en een voor de achterzijde van het kussen.

 

4. Naaien

Begin met het aan elkaar naaien van de voor- en achterkant van de stof, met de goede kanten op elkaar, en laat een opening vrij om het schuimrubber er later in te kunnen stoppen. Keer de stof binnenstebuiten door deze opening.

 

5. Vullen

Plaats het schuimrubber voorzichtig in de stoffen hoes. Dit kan wat tijd en geduld vergen, vooral als het schuimrubber dik is.

 

6. Sluiten

Naai de opening dicht, met de hand of met de naaimachine, zodat het schuimrubber volledig is ingesloten.

 

Zels kussens maken

 

Extra aandachtspunten

Stofkeuze: Overweeg het gebruik van de kussens; als het voor buitengebruik is, kies dan voor weerbestendige stof. Voor binnenkussens zijn de mogelijkheden eindeloos: van katoen tot fluweel, kies wat het beste past bij je interieur.

 

Schuimrubberdichtheid: Afhankelijk van de gewenste stevigheid, kies je de dichtheid van het schuimrubber. Een hogere dichtheid betekent een steviger kussen, ideaal voor zitkussens, terwijl een lagere dichtheid meer comfort biedt voor sierkussens.

 

Onderhoud: Overweeg het toevoegen van een rits of klittenband zodat de hoes verwijderd en gewassen kan worden. Dit is vooral handig voor kussens die veel gebruikt worden.

 

Door deze stappen te volgen en rekening te houden met de extra aandachtspunten, kun je unieke en persoonlijke kussens maken die perfect passen bij je stijl en comfort wensen. Het zelf maken van kussens is niet alleen een leuke activiteit, maar geeft ook voldoening wanneer je het eindresultaat ziet en gebruikt in je dagelijks leven.

 

Hulp nodig bij het uitzoeken van het juiste schuimrubber?

Kom je er niet uit wat voor jou de ideale schuimsoort is voor het zelf maken van kussens? Geen probleem! Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je dan in de zoektocht naar het juiste product zodat je snel en zeker aan de slag kan met jouw creatieve project!