Hoe kun je schuimrubber snijden?

  • Geplaatst op
  • Door Schuimwinkel
Hoe kun je schuimrubber snijden?

Heb je schuimrubber aangeschaft voor het vullen van je kussens? Dan is het ook handig om te weten hoe je dit kunt snijden. Lees verder om alles te weten te komen over het zelf snijden van schuimrubber, en kom alles te weten over het laten snijden van schuimrubber.  

 

Zelf schuimrubber snijden

Je kan er voor kiezen om schuimrubber zelf te gaan snijden. Het eerste wat je dan moet doen is schuimrubber bestellen. Er wordt aangeraden om meer schuimrubber te bestellen dan dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je bij handmatig snijden van schuimrubber afwijkingen krijgt en dan is het handig als je dit nog kan bijwerken. Ook is het handig om te goed te controleren welk soort schuimrubber je koopt. Er zijn verschillende schuimrubber toepassingen. Zo wil je misschien schuimrubber hebben voor loungekussens, caravankussens of bootkussens. 

 

Wat heb je nodig? 

  • Schuimrubber
  • Meetlint, liniaal, geodriehoek of rolmaat 
  • Stift 
  • Een mes of een schaar  
  • Plek om op te snijden

 

Meten is weten 

Voordat je gaat snijden is het handig om het schuimrubber op te meten. Het schuimrubber moet natuurlijk wel passen voor het item waar het in moet. Het opmeten van het schuimrubber kan je gewoon doen met een meetlint, liniaal, geodriehoek of anders een rolmaat. Na het meten van het schuimrubber is het ook handig om de afmetingen te markering op het schuim. Dit kan je proberen met een pen of potlood, maar een stift werkt vaak beter. 

 

Meetlint

 

Methodes voor het snijden 

Er zijn verschillende methodes om schuimrubber te snijden. Zo kan je gebruik maken van verschillende messen of een schaar. Het meest wordt gebruikt van een mes. Er zijn verschillende messen die handig zijn voor het snijden van schuimrubber. Je hoeft niet voor schuimrubber speciaal nieuwe messen te kopen. Je kan namelijk kiezen voor een elektrisch mes, stanleymes of vleesmes. Deze messen heb je vaak al in huis liggen en zijn prima voor het bewerken van het schuimrubber. Een elektrisch mes wordt aangeraden, maar met een stanleymes of vleesmes krijg je ook een mooi resultaat. Als je een dun stuk schuimrubber hebt kun je er ook voor kiezen om een schaar te gebruiken. Een schaar wordt wel afgeraden bij grotere stukken schuimrubber. Verder zijn er ook nog de mogelijkheden om schuimrubber te snijden met een decoupeerzaag of met een gloeidraad. 

 

Manier van snijden 

De materialen om te snijden zijn belangrijk, maar ook de manier van snijden is van belang. Je gaat niet in één keer het stuk afsnijden, probeer dit ook niet. De kans op scheef snijden is groter als je in één keer diep in het schuim gaat zitten. Ook kan schuim snel scheuren, dus moet er echt voorzichtig worden gesneden. Ga rustig te werk en ga geleidelijk aan dieper in het schuim. Dit betekent dat je hetzelfde stuk meermalen zal moeten snijden. Ook de plek van het snijden is belangrijk. Zorg dat je een rechte en stevige plek inricht die ook mag beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een werktafel of een houten plank. 

schuimrubber snijden

Schuimrubber op maat laten snijden 

Heb je geen zin om zelf te snijden, of ben je niet zo handig? Dan kan je naast het zelf snijden, er ook voor kiezen om het schuimrubber op maat te laten snijden. Voordeel van laten snijden is de nauwkeurigheid. Zo zijn wij met onze machines zeer nauwkeurig, dit betekent dat er geen afwijkingen zullen voorkomen die mogelijk wel te zien zijn bij het handmatig snijden van het schuimrubber. Daarbij zit er ook niet veel verschil in kosten van laten snijden en zelf snijden. Wij snijden standaard schuimrubber af als rechthoek. Wil je in plaats van rechthoekig een andere vorm? Dan kan je ook in overleg met ons dit krijgen. Een andere vorm krijg je door een mail te sturen naar ons met daarbij de volgende informatie. Ten eerste zijn de maten belangrijk om door te geven, graag in centimeters. Daarnaast verlangen wij ook een foto van de vorm die je wilt krijgen. Als wij deze informatie hebben, dan zullen wij contact met je opnemen, en geven wij de prijs en verwachte levertijd me.

 

Schuimrubber lijmen

Het verlijmen van schuimrubber, zoals bijvoorbeeld: polyether, koudschuim en traagschuim kan gedaan worden door Spuitlijm. Spuitlijm is speciaal gemaakt voor deze materialen. Met spuitlijm kan je schuimrubber makkelijk aan elkaar lijmen.  Je kan een spuitbus krijgen van 500ml. Deze lijm heeft ook een fijne spuitmond, en zo kan je dus heel precies zijn bij het plaatsen van de lijm. 

Heb je een vraag of wil je meer informatie? 

 

Neem dan gerust contact met ons op via [email protected]